Днес ни напусна народната певица Христина Лютова, която е и

...
 Днес ни напусна народната певица Христина Лютова, която е и
Коментари Харесай

Родопите загубиха легендарния си глас

 

Днес ни напусна националната певица Христина Лютова, която е и Почетен жител на Смолян. Тъжната вест заяви нейната щерка Марияна Павлова.

Христина Лютова беше една от емблематичните певици на Родопите, талантлива с неповторим глас, гений и присъщ жанр. Изпълнителката на " Планино, Стара планино " е родена на 24 май, 1940 година в Смолян. Завършва Райковската гимназия в родния си град.

С красивия си родопски глас, двадесетгодишна, постъпва в ДА " Родопа " -Смолян, където пее цели 32 години като солистка и певица в хора. Обикаляйки родната планина, сама търси и събира стотици национални песни, които извършва независимо.

Пее и в отбор " Филип Кутев ", а по-късно 12 години е в състава на хора на " Големите български гласове ". Създава и неповторимото по рода си трио от контра алти „ Родопея ”, където пее и нейната щерка Марияна.

Христина Лютова има издадени в огромен тираж компактдискове с нейни песни. Изнася хиляди концерти в доста страни по света.
Със своите трагични, плътни и дълбоки осъществявания подвига на крайници препълнените зали в Европа, Азия, Латинска Америка и други и по този начин популяризира родопската ария в доста страни по света.

През 1976 година и е присъдено званието " Заслужил актьор ". Печели още доста награди, златни медали от републикански прегледи и национални събори. Творчеството на Христина Лютова ще остане постоянно, тъй като е неподвластно на времето.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР